top of page
01-hyenas-nationalgeographic_1742911.jpg
leo.png

Ondanks dat het iedere zaterdag in Utrecht wemelt van de Hyenas, is dat helaas niet overal het geval. In Afrika, het natuurlijke habitat van de hyena, is dit sociale dier met uitsterven bedreigt. En helaas is er maar weinig aandacht voor dit verkeerd begrepen dier. Dus tijd voor de Hyenas FC om in actie te komen.

Leo Foundation

download.jfif

De Leo stichting steunt projecten voor de bescherming van de gevlekte hyena met steun van FC Hyena in Utrecht.


De populatie gevlekte hyena's in Afrika is naar schatting groter dan 100.000 volwassen individuen
Gevlekte hyena's zijn de meest voorkomende grote carnivoor van Afrika. Ze worden echter ook in heel Afrika vervolgd. In veel gebieden laten herders 's nachts een vee-karkas gedrenkt in gif achter voor hyena's om zich te voeden, en zo doden ze meerdere individuen tegelijkertijd.

 

Hyena's hebben zich aangepast om in de nabijheid van menselijke nederzettingen te leven en zijn vaak afhankelijk van antropogene voedselbronnen om te overleven. Ze kunnen 's nachts of overdag actief zijn en planten zich het hele jaar voort. Het zijn grote (45-80 kg) sociale carnivoren die vroeger ook in grote delen van Eurazië voorkwamen, maar nu beperkt zijn tot sub-Sahara Afrika. Hun grote leefgebied kan worden verklaard door hun vermogen om zich aan te passen aan verschillende prooien en habitats.

 

De gevlekte hyena is een opportunistische carnivoor, zowel dodend als aaseter op lokaal overvloedige kleine tot grote prooisoorten. In het Niokolo Koba National Park is hun wilde prooi in afnemende volgorde van belang buffels, Buffon's kob, hartebeest, wrattenzwijnen bushbuck. Ze vinden een prooi door geluiden zoals noodkreten of het geluid van andere carnivoren die eten,maar ook op zicht en door reuk. Ze zijn tevens opportunistische aaseters van menselijk afval, botten en mest, en verteren alle delen van hun prooi behalve haren en hoeven.

 

Het zijn ook flexibele jagers die samenwerken om grotere prooien neer te halen, maar meestal jagen ze vooral op kleinere prooidieren. Gevlekte hyena’s kunnen een snelheid bereiken tot 18 km per uur. In bevolkte gebieden zijn ze vooral s'nachts actief.

 

Stichting Leo ondersteunt projecten ter bescherming van gevlekte hyena's en ter voorkoming van conflicten in Senegal, Kameroen en Kenia.

Meer weten over onze actie en The Leo Foundation? Kijk dan hier!

bottom of page